500 g nötfärs
900 g potatis
150 g riven ost
3 vitlöksklyftor
matfett
5 dl mjölk
1.5 msk paprikapulver
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1.5 msk torkad basilika
4 msk vetemjöl
Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en form ca 20*30cm
Skala & skiva 900 g potatis i 2 mm tunna skivor. Lägg hälften av potatisskivorna i gratängformen & lämna hälften på skärbrädan.
Hacka en gul lök.
Ostsås: smält 2 msk matfett i en kastrull, rör ner 4 msk vetemjöl till en smet & vispa ner 5 dl mjölk lite i taget för att undvika klumpar. Tillsätt 1/2 tsk salt & 1 krm svartpeppar. Koka upp & låt koka på svag medelvärme under omrörning tills såsen tjocknat. Fortsatt parallellt med steg 4 men glöm inte att fortsätta vispa i såsen. När såsen tjocknat, rör ner 150 g riven ost och dra kastrullen från plattan.
Bryn löken & 500 g färs i en stekpanna. Pressa ner 3 vitlöksklyftor & krydda med 1 tsk salt, 2 krm svartpeppar, 1.5 msk paprikapulver & 1.5 msk torkad basilika. Tillsätt 1 dl vatten.
Häll köttfärsen ovanpå potatisen i gratängformen & fördela resten av potatisen ovanpå. Häll över ostsåsen så den fördelar sig jämnt. Ställ in i nedre delen av ugnen ca 40 min & efter ungefär halva tiden när ytan fått en fin gyllene färg lägg över aluminiumfolie.
Servera med en god grönsallad!
Published with Blogger-droid v1.6.7
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar